De kerstboom in 2023: wanneer zetten we ‘m weer op?

Wanneer gaan we weer onze kerstboom opzetten? Bij Dobbels waren we benieuwd wanneer de mensen in Nederland hun getrouwe kerstboom weer in huis halen. De een kan niet wachten en breekt zelfs met Sinterklaas, de ander zet ‘m plichtsgetrouw een weekje voor kerst op.

Die ouwe gezelligert met zijn dennetakken en sfeervolle versieringen zorgt ieder jaar weer voor een stralende woonkamer – of waar je ‘m ook hebt staan. Wanneer zou men de kerstboom optuigen? Tot wanneer staat ‘ie dan in huis? Misschien soms wel tot eind januari, dachten we bij Dobbels. En is het dan een echte boom of een duurzame neppert? Lees snel verder voor antwoorden op deze kerstboomvragen!

Kerstmonitor 2023

Onze eerste, jaarlijkse Dobbels Kerstmonitor is ingevuld door 38 respondenten (6 mannen, 32 vrouwen): 15 van hen 31-40 jaar oud, 11 van hen 41-50 jaar oud en de rest (ook) ouder dan 19. Praktisch iedereen werkt en het merendeel woont samen met partner en kind(eren). Van de 38 respondenten hebben we 3 antwoorden op “Wanneer?” niet meegeteld – eind juni de kerstboom opzetten leek ons niet te kloppen.

De kerstboom: een echte met naalden of een neppert?

Overduidelijk dat 60% voor een neppert gaat. Is dit gelijk verdeeld over alle leeftijden? Horen we jou nu denken. Nou: redelijk verdeeld. Alhoewel de respondenten van de patatgeneratie toch duidelijk voor een neppert kiezen. Wat zegt deze statistiek over hen?

Wanneer zou je jouw kerstboom willen optuigen?

Een eerste kijkje in de ziel. Duidelijk dat voor veel mensen geldt “Eerst Sint, daarna Kerst”. Die boom komt met name in de week van 5 december (er na) het huis in. Enkele enthousiastelingen zetten ‘m al eind november op, maar het merendeel toch niet. En zullen mensen alsnog stiekem het weekend van 10-11 december doen i.p.v. dinsdag 6 december dit jaar? Wij denken van wel. En zo zien we ook in deze kerst statistiek een duidelijke piek aanwezig.

Bijna iedereen mocht ook van zichzelf of van “thuis” de kerstboom op die dag optuigen; één persoon mocht het niet van thuis (geen duidelijke reden) en één persoon heeft de pech op 6 december jarig te zijn – en eerst Sinterklaas netjes uit te zwaaien. Hoe lang het nog duurt tot kerst? Kijk hier!

Kijken we vooruit: wanneer breek je jouw kerstboom weer af?

Voor deze vraag konden we alle 38 antwoorden meenemen in onze resultaten. Twee personen gaven aan snel na Kerst, nog voor oud en nieuw, de kerstboom op te ruimen. Beide personen zijn van plan een neppert te plaatsen. Zien we hier een voorteken van minder lang kerstsfeer in huis de komende jaren?

Verder is duidelijk te zien dat de meeste mensen zich houden aan de traditie de kerstboom op/na Driekoningen te verwijderen.

En is er nog enige relatie tussen het type kerstboom en hoe lang je ‘m wil laten staan? Lijkt het vooralsnog niet op. Er zijn meer mensen die op 1 januari hun neppert aan de kant zetten, maar van die “nepperts” heb je ook de meesten – in cijfers: van beide typen is op 1 januari 1/3 afgebroken.

En zoek je nog iets verrassends voor onder de boom? Kijk hier snel verder!

Dit bericht is gepost in Kerst. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *